Το 1994, ξεκίνησε να λειτουργεί το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο».

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών έως 12 χρόνων αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας είναι τρισδιάστατα περιβάλλοντα που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη θεματική που πραγματεύονται, με συμμετοχικό τρόπο μέσα από τη χρήση αντικειμένων.  Αντλούν τις θεματικές τους από τον κόσμο των φυσικών επιστημών, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα, καθώς και την καθημερινότητα των παιδιών και αξιοποιούνται ως εκπαιδευτικά εργαλεία με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν. Τα εκθέματα ενισχύουν τη συνεργασία και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς υποστηρίζοντας τη δια βίου μάθηση μέσα από τη φιλοσοφία του “Μαθαίνω πώς να μαθαίνω”.

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας μικροί και μεγάλοι μπορούν

  • να κάνουν μικρές, μεγάλες, πολύχρωμες φυσαλίδες και πειράματα με το νερό, στο έκθεμα «Μέσα στο νερό»
  • να πειραματιστούν με πρώτες υλικά και συνταγές μαγειρικής και να φτιάξουν τα δικά τους ξεχωριστά μπισκότα, στο έκθεμα «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»
  • να ανακαλύψουν πώς κινείται το σώμα τους και πώς η διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην ευεξία, στο έκθεμα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;»
  • να λειτουργήσουν τα μαγαζιά του εκθέματος «Η Αγορά» και να γίνουν έμποροι και πελάτες
  • να ανακαλύψουν σχήματα, μεγέθη, υλικά, να κατασκευάσουν απλά οικοδομήματα στο έκθεμα «Παιχνιδότοπος, Χτίζω και δημιουργώ»
  • να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο  στο έκθεμα «Σοφίτα»,
  • να ευαισθητοποιηθούν για τη διαφορετικότητα μέσα από την ιστορία «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» στο έκθεμα «Κοινωνική και Πολιτισμική Διαφορετικότητα»
  • να ανακαλύψουν συλλογές, έργα παιδιών και αναμνήσεων από τα ταξίδια του Κινητού Μουσείου στο έκθεμα «Ταξιδεύω με το Κινητό Μουσείο»
  • να εκθέσουν μια δική τους συλλογή στο έκθεμα «Συλλογές παιδιών» και
  • ότι άλλο χωράει η φαντασία τους!!!

 

Επίσης, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας λειτουργεί Παιχνιδοπωλείο και Υλικοπωλείο.

Το Παιχνιδοπωλείο διαθέτει πρωτότυπα παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία, δώρα για παιδικές γιορτές, λογοτεχνικά βιβλία, παραδοσιακά χειροποίητα αντικείμενα και πολλές άλλες ιδέες που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν δημιουργικά, να ερευνήσουν και να ψυχαγωγηθούν. Σκοπός του Παιχνιδοπωλείου είναι, το παιδί ολοκληρώνοντας την εξερεύνησή του στα εκθέματα του Μουσείου, να μπορεί να συνεχίσει την ανακάλυψη της γνώσης και στο σπίτι του.

To Yλικοπωλείο είναι μια καινοτομία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου που συνδέει τη βιομηχανία με την εκπαίδευση και τη δημιουργία, δίνοντας κοινωνική διάσταση στην έννοια της ανακύκλωσης. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να βρουν φθηνά υλικά, που χρειάζονται για τις κατασκευές τους, δίνοντας με αυτό τον τρόπο, ζωή σε «άχρηστο υλικό».

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή:     10:00 – 14:00

Σάββατο & Κυριακή:        10:00 – 15:00

Είναι κλειστό τη Δευτέρα και τις επίσημες αργίες.

Είσοδος: Η είσοδος στο μουσείο & τα εκθέματά του είναι ελεύθερη.

Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα με οικονομική συμμετοχή.

Διεύθυνση: Kυδαθηναίων 14, Πλάκα
Πρόσβαση: Γραμμή Μετρό 2 & 3: Σύνταγμα
Tηλ.: 210 3312995-6
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.hcm.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες – Πηγή άρθρου : https://www.cityofathens.gr/node/523

Παιδικό Μουσείο

 

 

SHARE
Next article

LEAVE A REPLY